Get Adobe Flash player

Auto rijdt volledig op lucht

 

De "Aircar" van het Luxemburgse bedrijf Moteur Development International (MDI) van de uitvinder de heer Guy Nègre rijdt uitsluitend op samengeperste lucht.  Deze wagen haalt een topsnelheid van 110 kilometer per uur en je kan er een afstand van 300 kilometer mee afleggen.

Onderaan in de wagen zitten in totaal vier tanks die tot 90 kubieke meter samengeperste lucht kunnen bevatten aan een druk van 300 bar.

 

De uitlaatgassen van de "Aircar" bestaan voor 100% uit zuivere lucht.  Eén volle tank samengeperste lucht kost nog geen 2 euro en olie verversen hoeft maar eens om de 50.000 km.  Daarvoor volstaat 0,8 liter soja-olie.

Lucht tanken kan met een hogedruk compressor in een tankstation en neemt een drietal minuten in beslag.  De wagen heeft ook een ingebouwde compressor die op het stroomnet thuis kan worden aangesloten en er ruim drie uur over doet om de tanks te vullen.

De wagen is gemaakt uit glasvezel en bestaat in 4 versies : de gewone auto, een taxi, een pick-up en een bestelwagen.  De kostprijs van de wagen bedraagt 8.000 euro.

MDI bouwt 3.000 Aircars per jaar.